De ce a murit “Idei in dialog”?

[Ro][Blog]

Stie cineva care au fost motivele reale pentru care revista lunara “Idei in dialog” a disparut de pe tarabe? Desi cu unele texte/autori nu eram de acord, revista in ansamblul ei era o oaza de normalitate. Multi oameni de-abia reuseau sa reziste de la un numar la altul, si cu toate acestea a incetat sa mai apara.

Sunt curios sa stiu de ce s-a inchis. A fost managementul defectuos, asa cum mi s-a spus din diverse surse? (Management nu inseamna doar adus nume mari care sa scrie, ci si proiectie financiara, viziune in privinta largirii “pietei de desfacere” etc.) Sau doar ratiuni economice legate de trustul respectiv? Sa fi fost numarul mic de exemplare care se vindeau? Eu am si acum colectia pe vreo 2 ani si ceva, de la cele doua exemplare din primul numar pana la cel din urma. Ce a fost?

Pe de alta parte ma tot mir ca nu apare o a doua publicatie similara in format, atitudine si calitate. Revista “22” este mai degraba o fituica de partid, in timp ce “Dilema veche” nu reuseste sa acopere de la o saptamana la alta nivelul de specializare pe care il oferea “Idei in dialog”. Pe de alta parte, ID era un spatiu de dezbatere unic in felul lui. Sa scrii o recenzie la o traducere ca in acelasi numar sa apara si raspunsul traducatorului era ceva nou pentru Romania. Nici publicatiile interbelice la care ne inchinam, adesea in mod eronat, nu procedau astfel. “Revista Fundatiilor Regale”, din care mi-am instrainat si ultimele exemplare de curand, oferea o anumita tinuta intelectuala, dar nu punea la dispozitie un spatiu de dialog cultural.

Si totusi de ce nu reapare?

Revista "Idei in dialog"

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.